Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Sci Fi Movies: Ανασκόπηση 2013 Έλλειψη φαντασίας?

To 2013 είχε αρκετές κυκλοφορίες νέων ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Υψηλά μπάτζετ, καλό κάστινκ, δυνατή διαφημιστική προβολή. Δικαίωσαν οι κυκλοφορίες αυτές τις προσδοκίες του κοινού?? 


Elysium

Με πρωταγωνιστές τους Μatt Damon & Jodie Foster περιμένεις μια καλή ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ειδικά η Jodie Foster λόγω της υποκριτικής της ικανότητας σου δίνει ελπίδες ότι, η ταινία θα είναι από άποψη υποκριτικής σε καλό επίπεδο. Αντίθετα αυτό που παρακολουθεί ο θεατής είναι ένα κυνηγητό σε μια αλάνα του Λος Άντζελες ή σε κάποια έρημο στις ΗΠΑ όπου γυρίστηκε η ταινία με αρκετά εφφέ για να πλαισιωθεί το σκηνικό. Ούτε τα εφφέ της συναρπάζουν, ούτε η πλοκή της . Δίκαιη η μέτρια βαθμολογία που παίρνει από το IMDB.




Gravity

Sandra Bullock George Clooney....οκ με την πρώτη λες κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την ταίνια, αφού και οι δύο ηθοποιοί έχουν κάνει καρριέρα σε ερωτικές κομεντί ή δεύτερης διαλογής περιπέτειες (ειδικά η Bullock). Η ταινία έχει ατμόσφαιρα, είναι εντυπωσιακή ειδικά αν την δείτε σε 3D αλλά ως εκεί. Από ένα σημείο και μετά η ταινία γίνεται μονόπρακτο. Ένα ρόλο στον οποίο δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει ο Τομ Χάνκς στον Ναυαγό. Νομίζω αυτό τα λέει όλα. Αξίζει τον κόπο όμως ειδικά αν είστε από τους τυχέρους που έχετε οθόνη 3D.



Oblivion

Tom Cruz, Morgan Freeman. Μακράν η πιο ενδιαφέρουσα ταινία επιστημονικής φαντασίας που κυκλοφόρησε φέτος. Δεν συγκρίνεται με το Minority Report, ή άλλες παρόμοιου τύπου ταινίες αλλά κρατά το ενδιαφέρον του θεατή, έχει καλή σκηνοθεσία και δυνατή πλοκή. Αξίζει να την δείτε.



Pacific Rim

Διαβάζεις την υπόθεση της ταινίας και καταλαβαίνεις ότι πρόκειτε για ταινία επιστημονικής φαντασίας επιπέδου Transformers. Δεν περιμένεις σινεμά υψηλής ποιότητας αλλά περιμένεις ατμόσφαιρα, εφφέ, και τέρατα που να τρομάζουν. Εδώ τα τέρατα θυμίζουν υπερφυσικούς ρινόκερους που βάλθηκαν να καταστρέψουν τον πλανήτη. Την προτείνω μόνο αν δεν βαριέστε υπερβολικά τόσο που απλά να παίζει κάτι στην οθόνη για να χαζεύετε....



Για να δικαιολογήσω και τον τίτλο του άρθρου φέτος κυκλοφόρησαν αρκετές ταινίες για το είδος αλλά όλες μα όλες, στερούνταν φαντασίας. Νομίζω ότι οι τελευταίες καλές ταινίες του είδους ήταν το Avatar και το Prometheus. Δυστυχώς φαίνεται πως μόνο ο Ρίντλει Σκοτ με τον Κάμερον μπορούν ακόμα να γυρίσουν ενδιαφέρουσες ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Καμία από τις ταινίες που κυκλοφόρησαν φέτος δεν κατάφερε να σε καθηλώσει. Είτε ως ταινία καταστροφής όπως το Indipendence Day είτε ως θρίλερ όπως το Event Horizon, είτε απλά ως μια ταινία δράσης του μέλλοντος όπως το Minority Report. Πολλοί υποστηρίζουν ότι όσο βελτιώνονται τα εφφέ τόσο χειροτερεύει το σενάριο. Δεν είναι πάντα έτσι φυσικά (απόδειξη το Avatar) αλλά μερικοί στο Χόλυγουντ έχουν βαλθεί να αποδείξουν ότι ισχύει αυτός ο κανόνας (βλ Battleship). 
Δεν έχω κριτική για ταινίες όπως Thor, Wolverine, Iron Man 3 που αρκετοί τις κατατάσσουν στο είδος γιατί είναι περισσότερο ταινίες με υπερήρωες κόμικ παρά ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Έχουν το γούστο τους να τις παρακολουθείς αλλά ταινίες επιστημονικής φαντασίας δεν τις λες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου