Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΤΟΡ 10 ΤΑΙΝΙΩΝ Β ΠΑΓΚ.ΠΟΛΕΜΟΣ (Pt1)

Ο Β Παγκόσμιος πόλεμος υπήρξε ο πιο φονικός πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας. 
Φυσικό ήταν λοιπόν να προσελκύσει το ενδιαφέρον του σινεμά για τις μάχες που έγιναν, τις ιστορίες που διαδραματίστηκαν και τις εκατόμβες θυμάτων που υπήρξαν. 
Στο αφιέρωμα αυτό εξετάζουμε τις καλύτερες ταινίες με θέμα τον Β. Παγκ.πόλεμο και όχι βιογραφικές ταινίες με φόντο τον Β ΠΠ ή με θέμα το ολοκαύτωμα (θα υπάρξει ξεχωριστό αφιέρωμα). Oι τίτλοι των ταινιών είναι λινκ που σας οδηγούν στην αντίστοιχη σελίδα του IMDB. Πάμε να τις δούμε....


Ταινία του 1943 αποτελεί το 4ο ουσιαστικά κεφάλαιο της επικής σειράς ντοκιμαντέρ του Frank Capra με τίτλο «Why we fight». Η ταινία ξεκινά μετά την πτώση της Γαλλίας και τα γεγονότα της Δουνκέρκης και παρουσιάζει την μάχη των Βρετανών απέναντι στους Ναζί, που είχαν να παρατάξουν μόνο την Αεροπορία τους και το Βασιλικό Ναυτικό. 
Άλλωστε εκείνη την περίοδο ήταν διάχυτος ο φόβος μιας απόβασης στην Γηραιά Αλβιώνα. 
Αν και καθαρά προπαγανδιστικό φιλμ, που πολλές φορές υπερβάλει στους αριθμούς, καταφέρνει να απεικονίσει τις δραματικές εκείνες στιγμές. Μπαίνει στο ΤΟΡ 10, αφού είναι ένα φιλμ που γυρίστηκε κατά την διάρκεια που εξελίσσονταν τα γεγονότα. 


Γυρισμένη το 1968 από τον B. Hutton είναι ένα μια κλασσική ταινία του είδους. Με πρωταγωνιστές τους Richard Burton, Clint Eastwood, Mary Ure, Patrick Wymark η ταινία ήταν ένα μπλοκμπάστερ της εποχής. Ένας Αμερικανός στρατηγός συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και φυλάσσεται σε ένα κάστρο στις Άλπεις. Οι σύμμαχοι φοβούμενοι ότι πιθανώς θα αποκαλύψει χρήσιμες πληροφορίες για την επικείμενη απόβαση στην Νορμανδία στέλνουν μια ομάδα διάσωσης. Η ταινία θεωρείτε έως σήμερα μια από τις κλασσικές του είδους παρά τα χρόνια που μεσολάβησαν, με τους Iron Maiden 20 χρόνια μετά, να ανοίγουν τον τέταρτο τους δίσκο με το ομότιτλο τραγούδι που είναι εμπνευσμένο από την ταινία. 



Ποιος δεν έχει σιγοτραγουδήσει το τραγούδι της ταινίας? Μια από τις καλύτερες ταινίες με θέμα το Β Παγκόσμιο Πόλεμο η ταινία απέσπασε 7 όσκαρ το 1957. Σε σκηνοθεσία του Ντ.Λην.  
Γουίλιαμ Χόλντεν, Άλεκ Γκίνες, Τζακ Χώκινς και Σεσούι Χαγιακάβα πρωταγωνιστούν στην ταινία που περιγράφει την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής της Βιρμανίας από Βρετανούς αιχμαλώτους πολέμου το 1942-43. Περισσότερα λόγια είναι περιτά για αυτό το αριστούργημα.






Tαινία του 1977 που δικαιωματικά έγινε κλασσική του είδους. Δεν ξέρω για ποιο λόγο η ταινία αυτή δεν περιλαμβάνεται σε σχετικά αφιερώματα. Η ταινία εξιστορεί την αποτυχημένη συμμαχική επιχείρηση Market Garden για την κατάληψη διάφορων στρατηγικής σημασίας γεφυρών συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Αρνεμ. Ο ελληνικός τίτλος της ταινίας μάλιστα ήταν η Γέφυρα του Αρνεμ. Για το κάστινκ αυτής της ταινίας και την παρέλαση των ονομάτων που γίνεται απλά δείτε το τρέηλερ της, που ανακάλυψα στο You Tube. 









6. Enemy at the Gates

O εχθρός προ των πυλών όπως ήταν ο ελληνικός τίτλος, η ταινία εξιστορεί την ζωή του διάσημου Ρώσου σνάιπερ Βασίλι Ζάιτσεφ. Κλασσική συνταγή για αυτή την ταινία του 2001, όπου πλέκεται ο πόλεμος, ο έρωτας και οι αγωνιώδεις στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι και οι υπερασπιστές του Στάλινγκραντ κατά τον Χειμώνα του 1942. Είναι η πρώτη δυτική ταινία που ασχολείται με τα γεγονότα του ανατολικού μετώπου και καταφέρνει να καθηλώσει τον θεατή με την μονομαχία των δύο έμπειρων σνάιπερ. Να σημειώσουμε όμως ότι αρκετοί Σοβιετικοί βετεράνοι του Στάλινγκραντ (και δυτικοί ιστορικοί) προσεβλήθησαν από την απεικόνιση του Κόκκινου Στρατού καθώς παρουσιάζει τους αξιωματικούς του να είναι σκληροί , σαδιστές, που έσπρωχναν τους στρατιώτες τους στην μάχη και έστηναν πολυβόλα πίσω τους για να μην υποχωρήσουν.



Η πρώτη γερμανική παραγωγή σε αυτό το αφιέρωμα. Η ταινία κυκλοφόρησε το 2004 και απεικονίζει τις τελευταίες στιγμές του Χίτλερ πριν την πτώση της Γερμανίας. Κλεισμένος στο υπόστεγο του, που λίγοι γνωρίζουν ότι το κατασκεύασε η γνωστή σε εμάς τους Έλληνες Ηοchtief, η ταινία παρουσιάζει έναν Χίτλερ μισότρελο περιτρυγυρισμένο από τους δαίμονες του και από τα ρωσικά στρατεύματα. Εξαιρετικές ερμηνείες και δυνατό σενάριο που παραμένει ιστορικά ακριβές, η ταινία σε καθηλώνει και βάζει τον θεατή μέσα στο πνεύμα εκείνων των στιγμών. 





4. Νight of the Generals

Μια αριστουργηματική ταινία που πλέκει την δολοφονία μιας πόρνης, το σχέδιο ανατροπής του Χίτλερ, που έμεινε γνωστό ως Επιχείρηση Βαλκυρίες και την γαλλική αντίσταση κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Γυρισμένη το 1967 η ταινία σε καθηλώνει με τις μοναδικές ερμηνείες του Πήτερ Ο Τουλ, Ομάρ Σαρίφ, Τομ Κούρτνει. Την ταινία σκηνοθετεί ο Ανατολ Λίτβακ και γυρίστηκε στην Βαρσοβία κάτι που ήταν παράξενο για εκείνη την εποχή λόγω του Ψυχρού Πολέμου. Απλά μια ταινία που αξίζει να δείτε είτε σας αρέσουν οι ταινίες με θέμα τον Β Παγκ. πόλεμο είτε όχι. 
Και κυρίως μια ταινία που δίνει έμφαση στις ερμηνείες και όχι στα οπτικά εφέ και τα cgi.



3. Das Boot

Eίναι η δεύτερη γερμανική παραγωγή αυτού του αφιερώματος. Από τις πιο κλειστοφοβικές ταινίες που θα δείτε, παρουσιάζει την ζωή του πληρώματος ενός γερμανικού υποβρυχίου που περιπολεί στον Ατλαντικό Ωκεανό. Γυρισμένη το 1981, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Β. Πήτερσεν. Η παραγωγή στοίχισε το εξωφρενικό για την εποχή ποσό των 32,5 εκατ.Γερμανικών Μάρκων και παραμένει έως σήμερα η ακριβότερη παραγωγή του γερμανικού σινεμά. Όσοι δεν την έχετε δει.....ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ. 





2. Stalingrad. 

Αναφέρομαι στην Ρωσική παραγωγή του 2013 και όχι την αντίστοιχη γερμανική με τον ίδιο τίτλο του 1993. Οι ρώσοι κλέβουν επάξια την θέση σε αυτό το αφιέρωμα από τους Γερμανούς, σε αυτό το πολεμικό δράμα που είναι η ωμή απεικόνιση της πολιορκίας του Στάλινγκραντ. Σε αυτό το αριστούργημα παρουσιάζονται οι στιγμές που έζησαν οι υπερασπιστές ενός κτιρίου στις όχθες του Βόλγα, που αποκρούουν την μια μετά την άλλη τις γερμανικές επιθέσεις για να μην επιτρέψουν στους Γερμανούς να βρουν πέρασμα στον ποταμό. Το Στάλινγκραντ είναι μια δυνατή ταινία πιστή στα γεγονότα αφού το σενάριο της είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Αν νομίζεται ότι σε κάτι υπερβάλω για αυτή την ταινία και το πόσο ψηλά την έχω τοποθετήσει στο αφιέρωμα....Δείτε το τρέηλερ 





1. Saving Private Ryan

Δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς, που το αριστούργημα του Σ. Σπήλμπεργκ έρχεται πρώτο σε αυτό το αφιέρωμα. Ποιος δεν είδε αυτή την ταινία και δεν σοκαρίστηκε από την ωμή βια του πολέμου που παρουσιάζει στο πρώτο της μισάωρο ? Μάλιστα βετεράνοι που μετείχαν στην απόβαση της Νορμανδίας την χαρακτήρισαν ως την πιο ρεαλιστική απεικόνιση της μάχης που είχαν δει ποτέ. 
Ο Σπήλμπερκ έθεσε τον πήχη ψηλά σε αυτό το αντιπολεμικό δράμα, για κάθε σκηνοθέτη και υποχρέωσε τους πάντες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του στα γυρίσματα πολεμικών σκηνών. Μόνο τα συγκεκριμένα 24 λεπτά που συζητάμε στοίχησαν 11 εκατ. δολάρια. Αδιαμφισβήτητη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, με τον Τομ Χανκς να δίνει μια μοναδική ερμηνεία. Η ταινία κέρδισε 11 όσκαρ, ανάμεσα σε αυτά και το όσκαρ σκηνοθεσίας αλλά το πιο σημαντικό την πρώτη θέση σε αυτό το αφιέρωμα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου