Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

TOP 10 ΤΑΙΝΙΩΝ Β.ΠΑΓΚ. ΠΟΛΕΜΟΣ (Pt2)

Εγκλήματα πολέμου έγιναν και δυστυχώς θα γίνονται, αλλά το Ολοκαύτωμα θα ξεχωρίζει για πάντα. Δεν ήταν απλά ένα εγκλημα πολέμου ήταν η βιομηχανοποιημένη εκδοχή του. 
Εργοστάσια θανάτου που στήθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Το ολοκαύτωμα προκάλεσε σοκ και αποτροπιασμό σε όλο τον κόσμο ακόμα και 
στην φύση. Όπως μου έλεγε ένας φίλος Πολωνός στο δάσος του Άουσβιτς τα πουλιά μέχρι σήμερα δεν πετάνε πάνω από το στρατόπεδο. 
Το σινεμά σε παγκόσμιο επίπεδο απέτησε φόρο τιμής στα εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος. Οι δέκα κορυφαίες κατά την άποψη μου ταινίες παρουσιάζονται σε αυτό το δεύτερο μέρος του αφιερώματος για τον Β ΠΠ.



- The triumph of the spirit (1989)


Eξαιρετική ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο γνωστός μας από το Platoon Willem Dafoe. Η ταινία αυτή εξιστορεί την ζωή ενός Ελληνοεβραίου πυγμάχου της Θεσσαλονίκης που βρέθηκε στο Αουσβιτς Μπίργκεναου μαζί με την οικογένεια του. Η επιβίωση του εξαρτάται από την ικανότητα του να κερδίζει τους αγώνες πυγμαχίας που διοργανώνει ο διοικητής του στρατοπέδου. Η ταινία περιγράφει και μια άλλη άγνωστη σε πολλούς από εμάς ιστορία. Στο στρατόπεδο του Αουσβιτς μόνο μια φορά έγινε εξέγερση και αυτή διοργανώθηκε από Ελληνες σε συνεργασία με Ούγγρους κρατουμένους που τον Οκτώβριο του 1944 ανατίναξαν το κρεματόριο 4 και σκοτώθηκαν όλοι τους κατά την διάρκεια της εξέγερσης.


- Life is beatifull [La vita e bella] (1997)


To αριστούργημα του Ρομπέρτο Μπενίνι, που κέρδισε το φεστιβάλ των Καννών το 1998. Παρουσιάζει με κωμικοτραγικό τρόπο την προσπάθεια ενός πατέρα να διασώσει τον γιο του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αν και η ταινία δέχτηκε κριτική για τον χιουμορ που περνάει σε ένα τόσο τραγικό γεγονός δεν παύει αυτό να είναι πικρό. Αντίθετα με το επιχείρημα των επικριτών της ταινίας, είναι αυτού του είδους το πικρό χιούμορ που την κάνει ξεχωριστή. Η ταινία θα κερδίσει 3 όσκαρ μεταξύ αυτών καλύτερης ξένης ταινίας και Α ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Μπενίνι. 


-Shoah (1985) 

Aν και κυκλοφόρησε το 1985 η δημιουργία του Claude Lanzmann χρειάστηκε πάνω από 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Είναι το αναλυτικότερο ντοκιμαντέρ που έχει γυριστεί ποτέ για το Ολοκαύτωμα. Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε 4 ενότητες που αφορούν το Chelmno και τα περίφημα φορτηγά θαλάμους αερίων που ήταν ο προπομπός των θαλάμων αερίων. Τα στρατόπεδα θανάτου της Τρεμπλίνκα και του Άουσβιτς και τέλος το Γκέτο της Βαρσοβίας. Το φιλμ αποτελείτε από εκτεταμένες συνεντεύξεις με επιζήσαντες , Πολωνούς αυτόπτες μάρτυρες που έβλεπαν τα βαγόνια του θανάτου, αλλά ακόμα και επιζήσαντες Γερμανούς στρατιωτικούς που έδρασαν σε αυτά. Από αρκετούς θεωρείτε το καλύτερο και πιο αναλυτικό φιλμ για το θέμα του ολοκαυτώματος και σίγουρα κάτι που αξίζει να δείτε. 


 -Come and see (1985)


Ο τίτλος της ταινίας είναι δανεισμένος από την Αποκάλυψη όπου ο άγγελος προσκαλεί τον Ιωάννη να έρθει να δει τις συμφορές που προκάλεσαν οι 4 Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης. Ως τέτοιους παρουσιάζει τους Ναζί εισβολείς στην Ρωσία η ταινία και τους ταυτίζει κυρίως με τον θάνατο. Μια εξαιρετική ταινία του Elem Klimov που σύμφωνα με αρκετούς κριτικούς κινηματογράφου είναι το αντίστοιχο του Αποκάλυψη Τώρα για τον ρωσικό κινηματογράφο. Το φιλμ περιστρέφεται γύρω από την ζωή ενός παιδιού που γίνεται αυτόπτης μάρτυρας των καταστροφών και του θανάτου που προκάλεσαν οι ναζί στην Λευκορωσία. Must see για όλους τους φίλους του σινεμά. 

-Εuropa Europa (1990)


H ταινία βασίζεται στην ζωή του Solomon Perel ενός γερμανοεβραίου που κατόρθωσε να επιβιώσει του Ολοκαυτώματος. Το σενάριο της στηρίζεται στην αυτοβιογραφία του που είχε κυκλοφορήσει λίγο καιρό νωρίτερα. Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Πολωνός Agnieszka Holland και παρουσιάζει το ταξίδι του νεαρού γερμανοεβραίου από την Ναζιστική γερμανία στην Πολωνία ως την σοβιετική ένωση. Η ταινία θα κερδίσει την χρυσή σφαίρα για την καλύτερη ξένη ταινία της χρονιάς εκείνης. Περισσότερα σχόλια δεν χρειάζονται για αυτή την υπέροχη ταινία ....Απλά δείτε την.


-Τhe pianist (2002)


H ταινία του Ρομάν Πολάνσκι (που και ο ίδιος ήταν κρατούμενος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης) καθήλωσε κοινό και κριτικούς με την εξαιρετική ερμηνεία του Adrien Brody (αλλωστε κέρδισε και το όσκαρ εκείνη την χρονιά) και του Thomas Kretschmann. Μια ταινία που είμαι σίγουρος ότι όλοι έχετε δει απλά να θυμίσω ότι, ο Brody υποχρεώθηκε να χάσει 14 κιλά για να ενσαρκώσει πειστικά τον ρόλο του και μάλιστα πήρε και μαθήματα πιάνου. Η ταινία περιγράφει την ζωή του μουσικού Βλάντισλαβ Σπίλμαν στο γκέτο της Βαρσοβίας μέχρι την λήξη του Β ΠΠ. Είναι ένα πραγματικό αριστούργημα. 




-The boy in the striped pyjamas (2008)


H κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Ιρλανδού JOhn Boyne. O Mark Hermann σκηνοθετεί μια πολύ δυνατή ταινία, στην οποία ένα μικρό εβραιοπουλο γίνεται φίλος με τον γιο του διοικητή του στρατοπέδου στο οποίο κρατείτε. Αν και η ταινία δέχτηκε κριτική από την εβραική κοινότητα με το επιχείρημα ότι στα στρατόπεδα συγκεντρωσης δεν υπήρχαν μικρά παιδιά αυτής της ηλικίας αφού οι Ναζι τα οδηγούσαν απευθείας στους θαλάμους αερίων, οι κριτικοί την αποθεώνουν. Η ταινία θα κερδίσει 3 βραβεία της Βρετανικής ακαδημίας κινηματογράφου. Πρόκειτε για μια βαθιά συγκηνιτική ταινία που αξίζει να δείτε αν δεν το έχετε κάνει ήδη. 



-Schindler's List (1993)



O Steven Spielberg είναι υπεύθυνος για αυτό το αριστούργημα. Γυρισμένη σε ασπρόμαυρο φιλμ, ώστε να εξασφαλίσει την αντοχή του στον χρόνο, το φιλμ περιγράφει την ζωή του Οσκαρ Σίντλερ και την αλλαγή του από έναν καιροσκόπο επιχειρηματία που δρούσε στην Πολωνία σε έναν άνθρωπο που πρόσφερε τα πάντα για να σώσει εβραίους. Με μόνη έγχρωμη σκηνή το κοριτσάκι με το κόκκινο φόρεμα που σηματοδοτεί την αλλαγή του Σιντλερ η ταινία θα κερδίσει 7 οσκαρ, 3 χρυσές σφαίρες οι δύο εκ των οποίων για τις ερμηνείες του Λιαμ Νίσον και Ρέιφ Φάινες. 



-Defiance (2008)


Η ταινία έχει ένα δυνατό κάστινγκ με τον Daniel Craig και τον Liev Schreiber να ξεχωρίζουν. Αποτυπώνει την ζωή ως αντάρτες μιας ομάδας πολωνών εβραίών στην Λευκορωσία και την προσπάθεια τους να επιβιώσουν αλλά και να δημιουργήσουν ένα χωριό στα δάση της Λευκορωσίας ώστε να βοηθήσουν όσους περισσότερους όμοθρησκους τους μπορούν. 






-Good (2008)


Eχετε αναρωτηθεί τι είδους άνθρωποι θα μπορούσαν να οδηγήσουν τόσους συνανθρώπους τους στο θάνατο? Και μάλιστα με αυτό τον τρόπο. Πόσο κακοί ή διαφορετικοί από εμάς ήταν? Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει η ταινία του  Vicente Amorim με πρωταγωνιστή τον Viggo Mortensen και τον Jason Isaacs. Ενας απλός καθηγήτης προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην στην ναζιστική γερμανία. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι όλοι οι δρόμοι για την επαγγελματική του καριέρα έχουν μπλοκαριστεί από τους εθνικοσοσιαλιστές της Γερμανίας. Ετσι αποφασίζει να συνταχθεί μαζί τους. Όπως έλεγε και το τρέηλερ της ταινίας η υπόθεση εξετάζει τα γεγονότα του τότε αλλά αναδεικνύει τους κινδύνους του σήμερα...


Άλλες ταινίες που αξίζουν να αναφερθούν σε αυτό το αφιέρωμα είναι το The Grey Zone (2001) , Counterfreiters (2007) και το In Darkness (2011).  Αλλά περισσότερα για αυτές τις ταινίες μπορείτε να μάθετε πατώντας πάνω στους τίτλους που σας παραπέμπουν στο IMDB.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου