Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Eλληνικές Μπύρες

Αυτό το Blog, δεν θα σεβόταν τον εαυτό του αν δεν είχε ένα αφιέρωμα για την μπύρα. Ειδικά αφού είμαστε στα μέσα της άνοιξης και το καλοκαιράκι πλησιάζει οπότε η μπύρα
πίνεται για πολλούς ευχάριστα. Στην Ελλάδα η μπύρα έχει την φήμη ενός εποχικού ποτού, πράγμα που δεν ισχύει  για αυτό η μεγαλύτερη κατανάλωση σημειώνεται την περίοδο από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο κάθε έτους. Συγκέντρωσα και παρουσιάζω στοιχεία για τις ελληνικές μπύρες, γιατί πιστεύω ότι με κάθε ένα μπουκάλι που ανοίγουμε δεν κάνουμε πλούσιο τον μεγαλοεπιχειρηματία αλλά βοηθάμε να κρατηθεί ανοιχτή μια θέση εργασίας ενός συνανθρώπου μας, του τύπου στις μεταφορές, στο λογιστήριο κοκ.


Η κατά κεφαλή κατανάλωση μπίρας στην Ελλάδα αγγίζει τα 40 λίτρα και υπολείπεται αισθητά από άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Μάλιστα την μερίδα του λέοντος στην αγορά έχουν οι ξένες μπύρες (Amstel, Heineken)  ή οι εισαγόμενες φίρμες (Corona) σε αντίθεση με την υπόλοιπη ευρώπη και τον κόσμο. H διασημότερη ελληνική μπύρα είναι η FIX. Η μπύρα Fix αποτελεί ένα ιστορικό, παραδοσιακό ελληνικό προϊόν με το οποίο μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές Ελλήνων. Το πρώτο εργοστάσιο μπύρας δημιουργήθηκε από τον Ιωάννη Φιξ στο Κολωνάκι το 1864. Το 1893 ο διάδοχός του Κάρολος Ιωάννου Φιξ μετέφερε το εργοστάσιο στην Λεωφόρο Συγγρού. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, ιδίως μεταπολεμικά, η Fix διαδόθηκε τόσο πολύ ώστε αποτελούσε το συνώνυμο της μπύρας στη χώρα μας. Μετά από περιπετειώδη διαδρομή, η μπύρα «FIX Hellas» έκανε εντυπωσιακή επιστροφή στην Ελληνική αγορά την άνοιξη του 2010, αντάξια της ιστορίας της, «σκαρφαλώνοντας» στην τρίτη θέση της ελληνικής αγοράς λίγους μόλις μήνες μετά την επανακυκλοφορία της.

Η ιστορία παραγωγής της πρώτης 100% Ελληνικής Μπύρας ξεκινάει το 1998 από τον Χημικό Μηχανικό Δημήτρη Πολιτόπουλο που ιδρύει την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε για να παράγει την Μπύρα Βεργίνα στο εργοστάσιο της Κομοτηνής. Η περιοχή διέθετε το καλύτερο νερό (σύμφωνα με την παράδοση, εκεί παρήχθη για πρώτη φορά ελληνική μπύρα στους αρχαίους χρόνους), βασική πρώτη ύλη της μπύρας. Ως εμπορική επωνυμία της νέας, αυθεντικά ελληνικής μπύρας, επελέγη το όνομα ενός διάσημου τόπου, όπου ο Έλληνας αρχαιολόγος, Μανώλης Ανδρόνικος, ανακάλυψε ένα ταφικό μνημείο συμπεριλαμβανομένου και του τάφου του Φιλίππου Β' πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Βεργίνα.

Την μερίδα του λέοντος στην αγορά έχει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία που ανήκει στην ολλανδική Heineken και βρίσκεται πλέον στο 67%.Αισθητά μειωμένη από το 85% που είχε έως πρόσφατα. Η Μύθος Ζυθοποιία, που από το 2008 ανήκει στη δανέζικη Carlsberg, ελέγχει το 14%, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία των κκ. Ι. Χήτου και Ηλ. Γκρέκη της Fix βρίσκεται στο 7% και η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης ΑΕ του κ. Δ. Πολιτόπουλου αργά αλλά σταθερά εμφανίζεται να κατέχει τουλάχιστον το 6% της εγχώριας παραγωγής μπίρας. Την υπόλοιπη αγορά μοιράζονται τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και αρκετές μικροζυθοποιίες που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Για να δούμε όμως αναλυτικά τις διάφορες ελληνικές μπύρες. Συγκέντρωσα στοιχεία για τις πιο γνωστέςετικετες μπύρας που πλέον διατίθενται και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας. Υπάρχουν όμως και άλλες που δεν αναφέρονται όπως η Πειραϊκή, Ζεος, Κερκυραϊκή Ζυθοποιία , η μπύρα της Χίου κλπ.





ΦΙΞ
Ξανθιά μπίρα Lager με ιδιαίτερη γεύση. Στους παλιότερους θα θυμίσει την Lowenbrau. Πολύ ποιοτική μπύρα που έχει κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς. 
Υπάρχει και η μάυρη μπύρα ΦΙΞ με ελαφρώς πικρή γεύση. Από τις καλύτερες μαύρες μπύρες που κυκλοφορούν συνιστώ να την δοκιμάσετε.




Β29
Βιολογική μπύρα. Η Β29 είναι μια μπίρα Βιολογικής Γεωργίας η οποία έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Η μπίρα αυτή δημιουργήθηκε από έναν ζυθοποιό για να εορταστεί η γέννηση του παιδιού του. Από τα βαρέλια που δημιούργησε, εκείνο με το νούμερο 29 είχε κάτι το ιδιαίτερο. 





Pils Hellas

Ξανθιά Pils που θα θυμίσει σε πολλούς μπύρα του εξωτερικού. Όμως είναι 100% ελληνική μπύρα. Ελαφριά και προτείνετε για τους καλοκαιρινούς μήνες ή τις εξόδους σας. Παράγεται από την ζυθοποιία Αταλάντης.









Βεργίνα

Premium, Κόκκινη και Weiss, η μπίρα Βεργίνα έχει μια ιδιαίτερη γεύση που σε συνδιασμό με την δελεαστική τιμή της έχει κερδίσει το δικό της κοινό. Πλέον μπορείτε να την βρείτε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. 









Craft

Από τις πρώτες Ελληνικές Μικροζυθοποιίες, παράγει ήδη από το 1997 ορισμένες πολύ γευστικές μπίρες. Οι Pilsner, Red Ale, Smoked Lager, Weiss, Athens Lager, Black Lager είναι πραγματικά πολλές επιλογές για μια μικροζυθοποιία. Κάθε μία όμως έχει την δική της πολύ ξεχωριστή γεύση. Θα τις βρείτε στα γνωστά εστιατόρια της φίρμας. Δύο στην περιοχή του Χαλανδρίου και ένα στην Αθήνα.







ΝΕΔΑ

Μια Lager που ξεκίνησε να παράγεται το 2009, στην περιοχή της Μεσσηνίας. Η Νέδα είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Μεσσηνίας. Κατά την μυθολογία ήταν θεότητα των νερών. Ιδιαίτερη γεύση που ξεχωρίζει. Συνιστώ να την δοκιμάσετε.







VOLKAN

Ξανθιά μπύρα με φρουτώδη γεύση.Το πρώτο και πιο καθοριστικό συστατικό είναι το σπάνιο μέλι της Σαντορίνης, και το δεύτερο είναι το αρχαίο κίτρο (citrus medica) της Νάξου.μέλι Σαντορίνης, και κίτρο Νάξου. Η Volkan είναι μια επαναστατική ελληνική μπίρα – το πρώτο πιστοποιημένο προϊόν της κίνησης Greece Debt Free™ . Αυτό σημαίνει ότι τμήμα των κερδών της εταιρείας πηγαίνει στην αποπληρωμή του Ελληνικού χρέους.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου