Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Millennium - Η τριλογία του Stieg Larsson


Πρόσφατα διάβασα ξανά την τριλογία του σουηδού συγγραφέα  και δημοσιογράφου Stieg Larsson - που δυστυχώς πέθανε πριν ολοκληρώσει τη σειρά - και επιβεβαιώθηκε για μια φορά ακόμη η πρώτη μου θετική εντύπωση. Τα αστυνομικά θρίλερ δεν είναι από τα αγαπημένα μου. Παρόλο που συνήθως έχουν ενδιαφέρουσα πλοκή τα θεωρώ μάλλον επιφανειακά στην ανάπτυξη των χαρακτήρων. Γι'αυτό και ήταν ευχάριστη έκπληξη για μένα όταν ανακάλυψα έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια, την Lisbeth Salander, σε ένα αστυνομικό θρίλερ που ξεκίνησα να διαβάζω γιατί μου άρεσε το τίτλος του: The girl with the dragon tattoo.

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας και  παρόλο που έχει πολύ δυνατή πλοκή, είναι πιο πολύ εισαγωγικό όσον αφορά στην παρουσίαση των βασικών χαρακτήρων της σειράς. Το πιο συναρπαστικό μέρος της ιστορίας εξελίσσεται στα δύο επόμενα βιβλία: 
The girl who played with fire (Tο κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά, εκδ. Ψυχογιός) και
The girl who kicked the hornet's nest (To κορίτσι στη φωλιά της σφήγκας - λίγο άστοχη η μετάφραση...)
Σε αυτά ο συγγραφέας εμβαθύνει στο χαρακτήρα της Lisbeth και επικεντρώνεται στην ιστορία της ενώ παράλληλα εξελίσσονται  οι άλλοι χαρακτήρες και εισάγονται  νέοι.



Το κυρίαρχο θέμα που αναδεικνύεται και στα τρία βιβλία  είναι η σεξουαλική βία κατά των γυναικών και η συνεχής θυματοποίησή τους από το "κοινωνικό" κράτος της Σουηδίας που ενώ από πολλούς θεωρείται πρότυπο, ο συγγραφέας φαίνεται πως διαφωνεί και δεν διστάζει να το προβάλει. Ο τίτλος του πρώτου βιβλίου στα σουηδικά είναι "Οι άντρες που μισούν τις γυναίκες" και πιστεύω πως ταιριάζει περισσότερο από τον τίτλο που δόθηκε στην αγγλική μετάφραση, για λόγους εντυπωσιασμού υποθέτω. Υπάρχουν φυσικά και άλλες εκφάνσεις της σύγχρονης σουηδικής πραγματικότητας -και όχι μόνο- που σκιαγραφούνται στη σειρά. Η πολιτική διαφθορά, η διαπλοκή, η εγκληματικότητα, ακόμα και η συνεχόμενη επίδραση του ναζισμού στη νοοτροπία μέρους της σουηδικής κοινωνίας, αναδεικνύονται με ρεαλισμό από το συγγραφέα χωρίς να αλλοιώνουν τη βασικό χαρακτήρα  της ιστορίας. Γιατί φυσικά κατά βάση είναι ένα αστυνομικό θρίλερ. Σκληρό, βίαιο, ρεαλιστικό αλλά πολυδιάστατο. Γι'αυτό και ξεχωρίζει...

Η υπόθεση των βιβλίων όπως περιγράφονται στο οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης είναι η εξής:

Το κορίτσι με το τατουάζ


Η Χάριετ Βάνιερ εξαφανίστηκε πριν από τριάντα έξι χρόνια κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιρινού φεστιβάλ στο σουηδικό θέρετρο Χέντεμπι. Παρά τις έρευνες της αστυνομίας, δε βρέθηκε ποτέ κανένα ίχνος της δεκαεξάχρονης κοπέλας. Το έσκασε; Έπεσε θύμα απαγωγής; Ή θύμα δολοφονίας; Κανένας δε γνωρίζει· η υπόθεση έκλεισε, όλοι ξέχασαν τις λεπτομέρειες. Όλοι, εκτός από το θείο της Χάριετ, τον Χένρικ Βάνιερ, έναν ηλικιωμένο βιομήχανο, που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να λύσει το μυστήριο προτού πεθάνει.

Το κορίτσι που έπαιζε με την φωτιά


Η Λίσμπετ Σαλάντερ, ιδιοφυία στους υπολογιστές, δε διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχει το στόχο της. Δεν ξεχνά και δε συγχωρεί, και όταν συναντά διαφθορά και κακοποίηση, ιδίως απέναντι σε γυναίκες, είναι ανελέητη. Κηρύσσοντας πόλεμο σ' αυτούς που κινούν τα νήματα της βιομηχανίας του εμπορίου σαρκός χρησιμοποιεί τις ικανότητές της ως χάκερ για να βοηθήσει στην έρευνα που έχει ξεκινήσει ο Μίκαελ Μπλούμκβιστ, εκδότης του περιοδικού Μιλένιουμ. Εμπλέκεται, όμως, άθελά της σε μια διπλή δολοφονία, ενώ η αστυνομία την κυνηγά και για έναν τρίτο φόνο. Όλα τα στοιχεία την ενοχοποιούν και τα δακτυλικά της αποτυπώματα έχουν βρεθεί στο όπλο του εγκλήματος. Καθώς όλες οι δυνάμεις στη Σουηδία αλλά και αποφασισμένοι εγκληματίες είναι στα ίχνη της, η Λίσμπετ δεν έχει άλλη επιλογή: πρέπει να ανακαλύψει και να ξεσκεπάσει την αλήθεια προτού είναι αργά για την ίδια της τη ζωή.

Το κορίτσι στην φωλιά της σφίγγας


Η Λίσμπετ Σαλάντερ καταστρώνει την εκδίκησή της απέναντι στον άνθρωπο που προσπάθησε να τη σκοτώσει και στις κυβερνητικές οργανώσεις που παραλίγο να καταστρέψουν τη ζωή της. Αλλά η αποστολή της δεν είναι εύκολη. Γιατί μετά τη σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι, νοσηλεύεται στην Εντατική υπό στενή επιτήρηση, και όταν βγει θα οδηγηθεί στο δικαστήριο κατηγορούμενη για τρεις φόνους και μία απόπειρα δολοφονίας. Με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Μίκαελ Μπλούμκβιστ και των συνεργατών του στο περιοδικό Μιλένιουμ, η Λίσμπετ θα πρέπει να αποδείξει την αθωότητά της αλλά και να καταγγείλει τους διεφθαρμένους πολιτικούς που έχουν αφήσει τους αδύναμους να γίνουν θύματα βίας και κατάχρησης. Θύμα και η ίδια, η Λίσμπετ είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί και να αγωνιστεί με νύχια και με δόντια.

Η σειρά δυστυχώς είναι ημιτελής. Ο συγγραφέας σχεδίαζε να την ανατπύξει σε δέκα βιβλία και είχε ήδη ξεκινήσει το τέταρτο όταν πέθανε από καρδιακή ανακοπή. Φημολογείται ότι το τέταρτο βιβλίο ολοκληρώθηκε από άλλον συγγραφέα και θα κυκλοφορήσει σύντομα.



Αξίζει επίσης να σημειωθεί η πολύ επιτυχημένη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη των τριών βιβλίων με τις ομώνυμες ταινίες. Η σουηδική εκδοχή τους φυσικά. Η αμερικανική απόπειρα με την πρώτη ταινία ήταν κατά τη γνώμη μου μάλλον αποτυχημένη...

Trailers:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου